Ingatlan Hírek

Colosseum Ingatlan Debrecen
Ingatlan közvetítés és Értékbecslés

A kivitelező cégek patthelyzetbe kerülhetnek

A kivitelező cégek patthelyzetbe kerülhetnek
Az építőipari kivitelező cégek komoly gondokkal küzdenek, a megkötött szerződéseikhez meghatározott költségek ugyanis lényegesen megemelkedhetnek mire végeznek egy adott projekttel. Nagyon nehéz ugyanis ezeket előre kalkulálni, az építőanyagok és munkabérek ugyanis az ÉVOSZ adatai szerint 2016 közepe óta jelentősen drágultak, így könnyen ráfizetésessé válhat egy-egy munka - derül ki a Magyar Építéstechnika oldalán megjelentekből.

Érdekel, hogy hogyan változhatnak az építőipari árak? Szeretnéd tudni, hogy mit jelenthet mindez az iroda, vagy a lakáspiacon? Gyere el november 21-én a Portfolio által szervezett Property Investment Forum 2017-re.Már mi is számtalanszor foglalkoztunk vele, hogy a hazai építőiparban komoly gondot okoznak az emelkedő építőanyagárak és szintén növekvő munkabérek. A fentiek érzékenyen érintik a kivitelező cégeket is, amelyek gyakran azzal szembesülhetnek, hogy nem tudják megvalósítani az előzetesen kalkulált díjból az adott projektet. Nagyon nehéz ugyanis előre kalkulálniuk az árakat, hiszen akárcsak az elmúlt egy évre visszatekintve is komoly drágulás volt tapasztalható mind az építőanyagok, mind a munkabérek esetében. Az ÉVOSZ adatai szerint Budapesten az anyagárak 8-20 százalék közötti áremelkedése volt megfigyelhető 2016 közepéhez képest, az EPS hőszigetelő anyagoknál pedig még ennél is jelentősebb 30 százalékos volt a növekedés. Még sokkal jobban fájhat a cégeknek a személyi jellegű kiadások elszállása, ami például Budapesten 20-40 százalék között mozog, de vidéken is 15-25 százalékos volt.

Az építőipari árváltozások 2016. közepéhez képest (Forrás: ÉVOSZ, Magyar Építéstechnika)


Mindezek pedig könnyen előidézhetik, hogy a 2016 közepén - még akár némi áremelkedés figyelembe vételével - kalkulált árak már nem fedezik a vállalkozók költségeit. Ilyen esetben pedig korlátozott lehetőségeik maradnak. Megpróbálhatnak megegyezni a megrendelővel a szerződés módosításáról, ami valljuk meg elég reménytelennek tűnhet sok esetben, ezenkívül pedig csak a bírósági út vagy a szerződés felmondása marad a helyzet megoldására. Utóbbi kettő azonban számos további problémát felvet, mind a kettő esetében csak erősen indokolt esetben, tehát nagyon jelentős áremelkedés esetén fogadható el a kivitelező álláspontja. Kérdés, hogy a fent említett áremelkedés minek minősül, vállalkozói kockázatnak, vagy értékaránytalanságnak.

Forrás

Főlap Ingatlan A kivitelező cégek patthelyzetbe kerülhetnek

Domain név eladó!

Érdeklődni illetve ajánlatot tenni e-mail-ben lehet:

iroda @ colosseumingatlan.hu

vagy a

Kapcsolat Menüben


Animált felhőkép

Felhőkép

 

Hőtérkép

Oldal Találat

Látogatók
1
Cikkek
1196
Cikkmegtekintések találatai
389809

Előrejelző oszlop

Ki olvas minket

Oldalainkat 46 vendég és 0 tag böngészi

Hírdoboz