Ingatlan Hírek

Colosseum Ingatlan Debrecen
Ingatlan közvetítés és Értékbecslés

Háború a munkahelyért - A főnökök vagy a dolgozók érdeke az erősebb?

Háború a munkahelyért - A főnökök vagy a dolgozók érdeke az erősebb?
A megfelelő iroda kiválasztása a cégek életében egy meghatározó döntés, nemcsak az ügyfelek számára nyújt képet a vállalat kultúrájáról, de a legjobb munkavállalók megtalálásához és megtartásához is elengedhetetlen. Éppen ezért arra voltunk kíváncsiak, hogy kinek mik a legfontosabb szempontjai ennek a döntésnek a meghozatalában, legyen munkaadó, vagy akár munkavállaló, hiszen manapság már az alkalmazottak véleménye, igénye és ereje is rendkívül sokat számít.

Életünk nagy részét a munkahelyünkön töltjük, ezért sem mindegy, hogy milyen a környezete. Rengeteg olyan tényező van, ami elősegítheti a jó munkakörnyezetet, a hatékony és termelékeny munkavégzést, amivel a munkáltatók és a munkavállalók is jól járnak. A dolgozók elégedettsége a vállalatnak is fontos, hiszen egy kellemes munkakörnyezet kialakításával magánál tarthatja a legjobb dolgozóit, akik ráadásul jobb munkát is végeznek egy megfelelően kialakított irodában. Emellett azonban az üzemeltetési költségek és a bérleti díj is fontos tényező a vállalat működésének szempontjából.

Mi a legfontosabb a dolgozóknak?


Az utóbbi években sokat változtak a munkavállalók elvárásai. Az elhelyezkedés még mindig központi szerepet játszik, de a rugalmas munkaidő, a modern irodaház, vagy a különböző aktivitásokat támogató közösségi, vagy egyéb terek kialakítása is egyre hangsúlyosabbá vált. A fiatalabb generáció szintén más elvárásokkal tekint a munkahelyére.

Az iroda elhelyezkedése az egyik olyan szempont, ami nagyban befolyásolhatja a munkavállaló elégedettségét. Napi több órás utazás a munkahelyre, sok energiát és időt vesz el a dolgozótól, ami a hatékonyságára és a munkakedvére is hatással lehet. Egy jobb elhelyezkedésű, vagy egy kevésbé központi, de könnyedén megközelíthető irodaház sokkal vonzóbb a leendő munkavállalók számára is.

A fővárosban a metró, illetve a villamos vonal sokkal gyorsabb és biztosabb tömegközlekedési forma, így előnyös ha a vállalat ezek közelében helyezkedik el. Egyre több cég választja azonban, hogy a város szélére költözik, ezzel egyrészt a költségeit csökkentheti az alacsonyabb bérleti díj miatt, másrészt az irodaház környéke is kellemesebb lehet, mint a forgalmas utak mellé épített irodáké. Ugyanakkor, ez a lehetőség azt is magába foglalja, hogy a dolgozók számára biztosítani kell a város szélére kijutást, amit gyakran vállalati kisbuszos megoldásokkal teljesítenek. A város egy központi helyén busz várja a munkavállalókat a reggeli órákban, majd ugyanide viszi vissza őket a munkaidő leteltével.

Szavazz, számodra milyen a legideálisabb elhelyezkedésű iroda?

Részben az elhelyezkedésből, részben pedig a belső kialakításból is adódik, hogy milyen szolgáltatások érhetőek el az iroda közvetlen közelében. A házon belüli szolgáltatások mellett az irodaház környéké sokféleképp növelheti a munkahely színvonalát. A közelben elérhető étkezési, bevásárlási, szórakozási vagy sportolási lehetőségek mind hozzájárulnak a cég dolgozóinak elégedettségéhez, ami növelheti a motivációt arra, hogy az adott cégnél maradjanak. Az éttermek mellett, a kávézó egységek, de a zöld minősítéssel rendelkező épületeknél a biciklitárolók, öltözők, esetleg zuhanyzók is hozzájárulhatnak mindehez.

Az irodaházon belül szintén vannak olyan alapvető tényezők, amik nélkül ma már nem is tudna működni egy vállalat, mint például az ingyenes wifi hálózat, a közös használatú tárgyalók, illetve a nagyobb székházak esetében előfordulhat, hogy az épületen belül helyeznek el egy konferencia, vagy fitnesstermet. A belső terek esetében jellemzőbb, hogy a közvetlen munkavégzéshez kötődő tér egyre inkább zsugorodik, míg a közösségi termek, vagy a relaxációt és kikapcsolódást segítő helyiségek alapterülete növekszik.

Számodra milyen szolgáltatások a legfontosabbak egy irodaházban, illetve a környékén? (Több válasz is megjelölhető)

Munkáltató szempontjai


A cégek oldaláról a jó elhelyezkedés leginkább a bérleti díjak és egyéb költségtényezők szempontjából fontos. A város belsőbb részein természetesen magasabbak a bérlési költségek, de a kijjebb eső területeken is lehetnek magasabbak az árak, ha például egy modernebb, alacsonyabb fenntartási kiadásokkal működő irodaházról van szó.

BudaPart - További képekért kattints a fotóra!

Egy iroda belső arculata befolyásolja az adott cégről kialakult képet, mind az ügyfelek, mind a dolgozók körében. Az iroda mérete és belső kialakítása pénzügyi megfontolások szempontjából is kiemelten fontos. Többet is spórolhat a cég egy optimális berendezéssel. Emiatt a fejlesztők egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek a hatékony, rugalmasan osztható alaprajzi kialakításra, például, hogy csökkentsék a felesleges közlekedő területeket, ami után a bérlőknek ugyanúgy teljes bérleti díjat kell fizetnie.

Az irodaház mérete mellett, a bérlők által vállalható bérleti futamidő nagy jelentőséggel bírhat a választás során. Az új fejlesztésű irodaházak döntő többsége minimum 5 évre szerződik, de a meglévő épületeknél sem nagyon engedik 3 év alatt szerződni a bérlőket.


További szempont lehet a vállalat oldaláról, hogy olyan irodaházat válasszon, ami rendelkezik valamilyen környezetvédelmi minősítéssel. Az irodaházak versengenek a legmagasabb zöld minősítések eléréséért, aminek pozitív eredménye, hogy egyre fenntarthatóbb épületek születnek, ami egyrészt a környezet megóvásához, másrészt a költségek minimalizálásához is hozzájárulhat.

Egy korábbi kérdőívünkből az derült ki, hogy a vállalatok számára is kiemelkedően fontos az irodaház elhelyezkedése, a válaszadók 38 százaléka jelölte be ezt a választ, míg második helyen 28 százalékkal a bérleti díjak és üzemeltetési költségek állnak. A rugalmas bérlési időt, illetve kialakítást, csak a válaszadók pár százaléka választotta, továbbá a zöld minősítés is csupán 5 százalékot ért el.

Munkaadóként, mi a legfontosabb az irodaház kiválasztásánál?

A cikk megjelenését a BudaPart fejlesztője, a Property Market Kft. támogatta.

Forrás

Főlap Ingatlan Háború a munkahelyért - A főnökök vagy a dolgozók érdeke az erősebb?

Domain név eladó!

Érdeklődni illetve ajánlatot tenni e-mail-ben lehet:

iroda @ colosseumingatlan.hu

vagy a

Kapcsolat Menüben


Animált felhőkép

Felhőkép

 

Hőtérkép

Oldal Találat

Látogatók
1
Cikkek
1196
Cikkmegtekintések találatai
389818

Előrejelző oszlop

Ki olvas minket

Oldalainkat 50 vendég és 0 tag böngészi

Hírdoboz